sunnuntai 12. heinäkuuta 2009

Arttulan 20 pentue syntyi!

Arttulan Humina eli Dessa on saanut kunnian synnyttää Arttulan kahdennenkymmenennen pentueen, T-pentueen. Kyseessä on samalla neljästoista sammaripentue. Pentujen isä on Vattnadals Jack Big Zwee.
Kaunein Dessa
Dessa ei normaalioloissa oikein viihdy tarhassa mutta kantoaikana se tykkäsi loikoilla siellä kopin varjossa. Eräänä päivänä, Dessan oltua melkein 6 vkoa kantavana, ihmettelin ulos mennessäni, kun Dessan oudon kumea ääni kuului mutta koiraa ei näkynyt missään. Olipa joku ollut niiiin fiksu, että oli kaivanut itselleen turhan pienen pesän kopin alle ja jäänyt sinne sitten jumiin...

Voi hyvä tavaton sentään sanon minä. Ja kyllä Dessa niin jumissa siellä oli, ettei se päässyt eteen eikä taakse päin eikä myöskään kääntymään. Ja äiskä on niin ihana, että hakee heti kameran ja kuvaa toista poloista ahdingossa (ja yrittää olla nauramatta).
Äiti auta, mää oon pikkasen jumis!
Ja kuten huomaatte, on koppi tehty kevythirrestä eli se painaa aivan tautisesti ja sen liikutteluun tarvitaan vähintään pari äijää. No, eipä sattunut äijiä olemaan yhtään lähettyvillä, joten meikä tarttui lapioon ja kaivoi varovaisesti Dessan mahoineen ulos kopin alta.
Mitenhän Dessa itsensä kopin alle tunki?
Kopinalusseikkailun jälkeen jo valmiiksi hiukan harmaa Dessa tuli niin likaiseksi, että kylpyynhän siitä sitten joutui. Sainpa kivasti otettua *ennen ja jälkeen* -kuvat. Totta tosiaan, on se pesty ja puunattu sammari vain todella upea näky vai mitä sanotte?
Pesun tarpeessa
Putipuhdas vauvamasuinen Dessa
Synnytys sujui rauhallisesti ja pitkällä kaavalla. Laskettuaika oli lauantai heinäkuun 4. mutta jo tiistaiaamuna Dessa alkoi valmistautua synnytykseen. Jätän synnyttämään valmistautuvaa narttua yksin niin vähän kuin mahdollista, niinpä päivystin sitten koko päivän ja yön pentulaatikon reunalla. Dessa teki pesää ja seilasi ympäriinsä yläkerrassa jossa olimme, ja ulkona käytiin tiuhaan tahtiin. Pentuja vain ei kuulunut vaikka koko ajan oli sen näköistä, että kohta eka pentu tupsahtaa maailmaan.

Aamuyöllä joskus neljän jälkeen pistin pitkäkseni sängyn laidalle, kun en yksinkertaisesti pysynyt tolpillani. Ajattelin siinä sitten kuulevani, kun pentu kiekaisee. No, toiset koirat sitten alkoivat klo 7 tepastella alakerrassa siihen malliin, että oli lähdettävä niiden kanssa pihalle ja lappamaan ruokaa kuppiin - se siitä pitkästä ja virkistävästä yöunesta. Dessa oli edelleen sen oloinen, että pentuja alkaa tulla hetkenä minä hyvänsä. Niinpä keskiviikkokin meni pentuboksin laidalla. Onneksi telkkari on vieressä :)

Ensimmäinen pentu syntyi lopultakin keskiviikkona klo 19 nurkilla. Synnyttely sujui hyvin, Dessa ehkä oli väsynyt pitkästä valmistautumisesta ja siksi pentuja syntyi rauhalliseen tahtiin. Dessa oli ollut myös syömättä jo pitkään, viimeinen ruoka oli maistunut maanantai-iltana!

Joskus neljän aikaan yöllä pentusaldon ollessa 2 urosta ja 6 narttua, Dessa vihdoin söi. Uskoin synnytyksen myös päättyneen tähän. Jatkoin kuitenkin vielä nuokkumista tv-tuolissa varmuuden vuoksi. Olin kyllä niin väsynyt, ettei ollut tosikaan ja hereillä pysyminen oli hyvin vaikeaa. Havahduin horroksestani viiden nurkilla siinä vaiheessa, kun Dessa nuoli vielä yhtä syntynyttä pentua. Pentu oli tullut takaperin ja oli valitettavasti kuollut. Ehkä olisin saanut avustettua sen ajoissa ulos, jos olisin ollut hereillä ja huomannut vielä yhden pennun olevan tulossa. Kovasti surettaa mutta eipä siinä enää mikään auttanut.
Dessan ipanapipanat
Aikamoisen urakan teki Dessa, jolle nämä pennut olivat ensimmäiset. Äidinvaistot Dessalla ovat aivan kohdallaan ja pentujen hoito sujuu mallikkaasti.

Valitettavasti yksi narttupennuista menehtyi noin vuorokauden iässä emon alle :(

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heippa tyttäreni :)

Ylpeä ukki lähettää suuret onnittelut ihanasta vauva laumasta :)

Terveisin Arthuri iskä ja koko muu perhe Kemiöstä :)

Mia kirjoitti...

Voi kun jumiin jäi toinen ison massunsa kanssa... Onneksi oli apu lähellä ja varmaan jää kolojen kaivaminen joksikin aikaa, vakka vatsasta onkin jo päästy.

Onnittelut pennuista sekä emännälle että tuoreelle mammalle : )