keskiviikko 9. heinäkuuta 2008

Kata The Jälkikoira

29.6. pidettiin ystävyysottelu palveluskoiralajeissa Koirakerho Tassujen ja Salon Seudun Palveluskoiraharrastajien välillä. Kata aloitti oman jälkikoiran uransa tässä kokeessa.

Aamulla ensimmäiseksi pääsimme maastoon, tottiksen ollessa puolen päivän jälkeen. Maasto-osuuden aloitimme esineruudulla, jossa Kata oli päivän ensimmäinen suorittava koira. Löydettävänä oli kolmesta esineestä yksi ja aikaa käytettävissä 5 minuuttia. Kata työskenteli vauhdikkaasti ja hyvällä motivaatiolla koko käyttämänsä etsintäajan. Se tuli erinomaisesti kutsusta luokseni ja lähti sinne minne sen lähetin. Esinekin löytyi. Pisteitä saimme 28. Tuomari sakotti 2 pinnaa, koska Kata poistui alueelta pari kertaa (muutaman metrin ylitykset vasemmasta sekä takareunasta).

Jälkimaasto oli muuten hyvää metsikköä, alussa vain oli juuri sellaista ällörisukkoa, johon aina kisoissa joudun... Kata lähti aavistuksen vinosti janalle mutta se ei kuitenkaan haitannut varsinaisesti jäljen etsintää, sillä jälki lähti todella alusta janalta, alle kymmenestä metristä. Ehkäpä tästä syystä Kata ensin ylitti jäljen mutta palasi samantien ja lähti heti oikeaan suuntaan. Alkujäljestäminen oli Katalle tyypillistä eli turhan epätarkkaa ja näin ollen kaksi ensimmäistä keppiä jäi löytymättä. Alun huolimattomuuden jälkeen työskentely parani Katan normaalille, hyvälle tasolle ja loppu jälki sujui kauniisti jäljestellen. Kata ilmaisee kepit maahan menemällä ja ilmaisut onnistuivat mallikkaasti. Viimeistä keppiä jouduimme hieman hakemaan mutta löytyihän se. Saldona siis 4 keppiä.

BH Pim Bulan Williruusu
Olimme jäljen ainoa alokasluokan osanottaja ja tottisparina meillä oli ainoa avoimen luokan jälkikoirakko. Kata meni ensimmäiseksi paikallaoloon. Yllättäen Kata nousi paikallaolossa ilmeisesti ampumisen jälkeen ja suoritti "hienon" seisomisen. Tottisparin suoritettua omat liikkeensä vaihdoimme paikkoja.

Ensimmäisenä liikkeenä oli vapaana seuraaminen. Se meni todella upeasti, Kata oli mahtavassa vireessä ja seurasi just niinkuin pitääkin; oikealla paikalla ja ihanalla, katkeamattomalla kontaktilla häntä heiluen. Ampumista Kata ei edes huomannut. Niin innokkaasti Kata seurasi, että unohti perusasennon pysähdyksessä, samoin henkilöryhmä olisi voinut olla parempi. Ehkä itsekin menin hieman liian kovaa ryhmässä? Liikkeestä istuminen oli täydellinen. Liikkeestä maahanmeno oli täydellinen (joskin Kata irtosi sivusuunnassa linjasta), josta luoksetulo oli nopea ja eteenistuminen tiivis, perusasento jäi vähän vajaaksi.

Tasamaanouto oli hieno ja vauhdikas. Luovutus oli hiukan levoton ja perusasento taas vajaa. Hyppynouto suoritetaan metrin korkuisen esteen yli ja noudettava, tasamaanoudossakin käytettävä kapula painaa 650 g. Jostain kummallisesta syystä tuomari valitsi omaksi seisomispaikakseen hyppyesteen ja A-esteen välin. Toki kuuluisi harjoitella kaikenlaisia häiriöitä mutta ei kyllä ikinä ole tullut mieleenikään laittaa ketään seisomaan näiden esteitten väliin! Niinpä kävi niin, että Kata kyllä lähti komealla loikalla esteen yli ja haki kapulan mutta sipsutteli sitten häntä pystyssä tuomaria morjestamaan ja tämän jälkeen toi kapulan minulle. Justiinsa. Arvata saattoi, että A-estenoudon kanssa kävi aivan samalla tavalla eli Kata kiersi takaisin tullessa.

Viimeisenä liikkeenä oli eteenmeno, joka meni aivan pyllylleen. Tämä liike on meillä vielä "hiukan" vaiheessa mutten kyllä ollut tajunnut, että se on näin keskeneräinen. Eteen-käskyn jälkeen Kata juoksi suoraan ehkä kolme metriä (jos niinkään paljon) ja alkoi pyöriä kuin väkkyrä ja katseli kurkkupitkänä ympärilleen, että missäs se palkka oikein on? Aikansa kirmailua katseltuaan tuomari antoi maahan-käskylle luvan. Kata meni vasta toisella maahan. Hehhe, eipä paljoa enempää voisi liike mennä pieleen.

Maastopisteet 155, tottis 63, yhteensä 216 pistettä. Koulutustunnus jäi siis kiinni tottiksesta. Eipä hätää, vain pientä hiontaa tottikseen niin se on siinä :)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Heiiii,onnittelut jälkiuran korkkaamisesta Katan kanssa!

-Hertta-äippä ja Pia-