sunnuntai 23. marraskuuta 2008

TOKO PM-2008

Vantaalla Energia Areenalla pidettiin 22.-23.11. Tottelevaisuuskokeiden Pohjoismaiden Mestaruuskilpailut. Koe oli kaksipäiväinen ja osallistuin katselijan ominaisuudessa niihin lauantaina, ensimmäisenä koepäivänä. Kokeessa olivat vastakkain Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan maajoukkueet. Koirakot kisasivat mestaruudesta sekä henkilökohtaisella että joukkuetasolla.

Lauantaina suoritettiin paikallaolo, seuraaminen, luoksetulo ja seiso-istu-maahan neliö (tutummin pöllörinki tai idioottirinki eli idari).

Aika mahtavat puitteet
Vauhdikkaita ja upeita suorituksia oli pilvin pimein. Yksi mieleenpainuvimmista koirista oli Norjaa edustanut aivan ihana kultainennoutaja. Seuraamisten arvostelu oli tiukkaa, kuten olettaa saattaakin tämän tason kilpailussa. Ainakin minulle jäi totaalisen epäselväksi, mikä oli se ihanne, jonka tuomarit olisivat halunneet nähdä, heille kun ei kelvannut mikään.

Mestaruuspari ohjatussa noudossa. Ohjatut noudot onnistuivat melkein kaikilla koirilla.
Mestarit
Pöllöringin loppuperusasento.

Täytyy sanoa, että tuomarilinja oli kohtuuttoman älytön. Luoksetulossa oli suorituksia, joita ei mitenkään olisi voinut enää suorittaa nopeammin, joissa ei mitenkään olisi voinut pysähtyä nopeammin ja joissa koira ei mitenkään olisi voinut olla tarkkaavaisempi, silti pisteet olivat useimmiten luokkaa 7-8. Oliko itsetarkoituksena olla antamatta hyviä numeroita, jotta tuntuu, että ollaan arvokisoissa?
Bortsu valmiina lähtemään luoksetuloon
Oikein itketti seurata koirakoiden kaukokäskyjä, niin upeita kaikki koirat olivat: ne suorittivat nopeasti ja täsmällisesti asentojen vaihdot juuri ohjaajan toiveiden mukaan eivätkä juurikaan siirtyneet jalansijoiltaan.
Kaukokäskyihin valmistautuminen
Kaikenkaikkiaan, jos ei ajattele tuomarilinjaa niin kauheasti, niin kokeesta jäi mukava mielikuva; koirat olivat huippuunsa koulutettuja ja toimivia tapauksia. Toki, kyllä vain olisi toivonut rotukirjon olevan laajempi. Valitettavasti nykyisin bortsut rotuna jyrää, nytkin osallistuvia rotuja oli kaksi kelpietä, yksi kultainennoutaja ja 23 bordercollieta! Mielestäni kovin surullinen asia, kun tähän on menty.

Tarkemmat tulokset.

1 kommentti:

Mia kirjoitti...

Kyllä on bortsut saaneet hienon seuralaisen joukkoonsa! Oikean kultsun eikä mitään perunaa! ;)