sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Kata ja Kiira Mäntsälän näyttelyssä

Bordercollie Kiira, Arttulan Ohops Novastiira ja pk-collie Kata, BH JK2 TK2 Pim Bulan Williruusu kävivät eilen näytillä Mäntsälässä. Olin liikkeellä yksin, joten etukäteen hiukan huoletti koirien esittäminen, sillä rotujen kehät olivat samaan aikaan. Oli kuitenkin sen verran hyvä tuuri, että kehät olivat vierekkäiset. Häkkien viritys vain kehän laitaan ja siitä olisi sitten hyvä tempaista sen koiran kanssa kehään, kumpi tulee ensin vuoroon.

Kiira ehti kehään ensimmäisenä. Tuomari oli mukava ja hän vain nauroi iloisesti, kun Kiira ei tiennyt millä mutkalla olisi tutkittaessa ollut, jotta olisi ehtinyt pusuttelemaan samalla mahdollisimman paljon :) Esiintyminen meni pusutteluepisodia lukuunottamatta ihan mallikkaasti, vaikka kotitreeneissä oli taas laiskoteltu ja muistuttelin Kiiralle vain hiukan ennen kehään menoa, mitä se näyttelyesiintyminen oikein olikaan. Nuorten luokassa ei muita ollut, joten Kiira tuli ekaksi saatuaan erinomaisen ja ilahduttavasti sai myös SA:n. Paras narttu -luokassa koiria oli useampi ja siinä ei sijoitusta tullut.

Kovin kauan ei tarvinnut odotella ja oli Katan vuoro mennä kehään. Tuomari ei tykännyt Katasta lainkaan ja arvostelu oli aikamoinen vikaluettelo. Tiedän tottakai Katan kaikki virheet mutta en ihan joka kohtaa arvostelusta allekirjoita. Itselleni Katan rakenteessa eniten ottaa silmään pysty lantio, joka vaikuttaa takaosan rakenteeseen sekä liikuntaan, myös kaula saisi olla hivenen pidempi. Etuliikunta Katalla on hiukan huonontunut iän myötä, kyynärpäät tuppaa irtoamaan kropasta ja varpaat kääntyy hieman sisäänpäin. Monesti Kata myös kehässä muistaa kisakoiran menneisyytensä toko- ja palveluskoirakentiltä ja alkaa tehdä seuraamista eikä rentoa näyttelyravia. Seuraaminen ja siihen upea katsekontakti ja voit olla satavarma, että etuliikkeet menee vituralleen! Arvostelun löydät blogin lopusta.

Kun tälläistä jo "muutaman vuoden" näyttelyitä harrastanutta tyyppiä nyppii pahasti koiran saama huono arvostelu (oli se faktaa tai ei), mietin väkisinkin, miten moni yhden kerran näyttelyissä käynyt on jättänyt koko harrastuksen koiran saaman huonon arvostelun takia? Vuosien varrella tälläisiä ihmisiä olen tavannut useampia. Jos siis koirasi on kerran haukuttu kunnolla lyttyyn, kannattaa ehkä käydä toisen kerran näyttelyssä, jollain toisella tuomarilla :D

Colliet isopää ja hyväpää

Kiiran arvostelu: "Mycket bra huvud och uttryck. Fina proportioner. Lagom med kropp och benstomme. Kunde ha aningen lägre haser. Mycket bra nacke, rygg och svans. Bra päls för sesong. Rör sig med typisk hålllning och bra steg." Tuomari Annika Ulltveit-Moe, Ruotsi.

Kiiran arvostelun omakäännös: Erittäin hyvä pää ja ilme. Hienot mittasuhteet. Sopiva runko ja luusto. Voisi olla hieman matalammat kintereet. Erittäin hyvä kaula, selkä ja häntä. Hyvä turkki vuodenaikaan nähden. Liikkuu tyypillisellä ryhdillä ja hyvällä askeleella.

Katan arvostelu: "11-vuotias, hyvässä kunnossa esiintyvä narttu. Kokonaisuuteen sopiva mutta melko raskas pää. Taittuneet korvat. Hieman kuivunut kiila. Kaula saisi olla pidempi ja tyylikkäämmin kaartuva. Lapa saisi olla viistompi ja olkavarsi pidempi. Tilava runko, riittävä takaosa. Häntä saisi olla hivenen pidempi. Etuaskel voimakkaan ulkokierteinen, kerivä. Hyvin hoidettu turkki." Tuomari Marianne Holm.

Tulokset:
bordercollie
Arttulan Ohops Novastiira NUO ERI1 SA
pitkäkarvainen collie
Pim Bulan Williruusu VET EH2

Kova tuuli heitteli karvat miten sattuu. Muruset silti niin suloisia.

Ei kommentteja: